Çalışma kültürü, şirket ofislerinin yeni bir fenomene dönüştüğü günlerden bu yana son derece gelişmiştir. Ofis yaşamının sonuçlarının insanların genel refahına etkisinin yıllar içerisinde fark edilmesi ofis tasarımında birçok yeni gelişmeye yol açtı. Tasarımcılar, iç mimarlar ve ofis mobilyası üreticileri için tasarım çözümlerinde gerçekten yaratıcı olduklarını kanıtladılar. Bu bağlamda tasarımcılar ister yeni kurulan bir şirketin çalışma alanının daha verimli kullanılmasına yardımcı oluyor olsun isterse de bir şirketin tüm ofis binasını planlıyor olsun bu yazı dizisindeki 10 ofis tasarım fikri ve trendi çok çeşitli biçimlerde geliştirilen iç tasarım projelerinde işe yarayacaktır.
1) Açık Kat Planları
Modern ofis tasarımında daha az duvar görmek güzel bir manzara oluşturmaktadır. Birden fazla alanda daha fazla görünüm oluşturmak işbirliğini teşvik eder ve gerektiğinde kat planında daha erişilebilir değişiklikler yapılmasına olanak sağlar. Ayrıca mekanı bölen daha az sayıda duvar inşa edilmesi gerektiğinden tasarımı daha ucuzdur. Açık kat planıyla oluşturulan ofis tasarımları genel olarak çalışanların sağlığını iyileştirmeye yönelik bir harekettir. Açık kat planı, etrafta dolaşmayı kolaylaştırır ve böylece insanları daha sık hareket etmeye teşvik eder.
2) Renklerin Psikolojisi
Psikoloji ve renk tasarımının bir arada kullanılması çağdaş ofis tasarımlarında oldukça popüler bir trend haline gelmiştir. Geçtiğimiz senelerde renklerin insanlar üzerinde onların bilinçli olarak fark etmedikleri veya anlamadıkları belirli etkileri olduğu ortaya konmuştur.
Örneğin turuncu rengi yaz güneşini, taze ve olgun portakal gibi şeyleri anımsattığı için insanları daha enerjik hissettirmektedir. Ayrıca yeşil, sarı ve mavi renkler de modern ofis tasarımlarına uygun renkler olarak görülmektedir.
3) Ofis Ortamına Ev Dokunuşları
Çalışanlarını sürekli olarak meşgul tutmayı hedefleyen ofis ortamları artık çekici değildir. Ofis ortamına getirilen ev dokunuşları, herkesin rahatlamasına ve daha az baskı hissi ile sakin bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Ofis ortamının ev dokunuşlarıyla birlikte tasarlanması çalışanların daha rahat bir ortamda çalışabilmesine ve verimlerinin arttırılmasına olanak sağlar. Bir masanın etrafına yerleştirilen rahat koltuklar iş arkadaşlarınızla yeni fikirler üzerinde akıl yürütülmesini daha eğlenceli ve davetkar hale getirir.
4) Çok Amaçlı Mekanlar
İşbirliğinin sağlanması ve çok yönlülüğün geliştirilmesi modern bir ofisin iyi bir şekilde işlemesine yardımcı olur. Birden çok amaca hizmet eden ofis tasarımları, işin layıkıyla yapılmasına katkı sağlar. Çok amaçlı mekanlar, günümüzün hızlı tempoda ilerleyen iş ortamına ve taleplerine verimli bir şekilde uyum sağlayabilir.
Herhangi bir alan bir kilimle veya mahremiyetin sağlanması için ayırıcı işlevi gören bir duvarla iki iş arkadaşının birlikte rahatça çalışabilecekleri, zihinsel bir mola verebilecekleri ve bir masanın etrafına birkaç sandalye veya koltuk yerleştirerek küçük ve resmi olmayan bir departman toplantısı düzenleyebilecekleri bir yer olarak hizmet edebilir.
Ayrıca küçük ofis iç tasarımlarında her metrekare oldukça önemlidir. Hem toplantı alanı hem de dinlenme alanı ve hatta öğle yemeği esnasında vakit geçirebileceğiniz bir yer olarak kullanılabilen alanlar daha küçük ofislere daha fazla alana ve imkana sahip olma hissiyatını verir.
5) Modern Mobilya Entegrasyonları
Günlük hayata hitap eden mobilyalar çalışmayı kolaylaştırır. Enerji ve internet kaynağına bağlı olmak hem aklı başında hem de üretken olmamızı sağlar. Ancak bunlar her zaman güzel gözükmezler. Teknolojiyi başarılı ve sorunsuz bir şekilde bütünleştiren ve kablo, priz gibi karmaşıklık yaratan kusurlu görünümleri gizleyen masalar ve çalışmaları alanları güzel bir amaca hizmet eden bir forma sahiptirler. Kablolar hem çirkin hem de bazı durumlarda tehlikeli olabilir. Çalışma alanınızın yakınında uygun bir enerji çıkışı bulamazsanız mecburen kabloları uzatma yoluna başvurursunuz. Modern ofis tasarımında uzmanlaşmış mobilya şirketleri, masalara enerji çıkışları ekler ve kabloları güvenli ve gizli bir şekilde uzaklaştırmaya ve gizlemeye yardımcı olur. Böylece çalışanlar bilgisayarlarının kabloları için değil diğer görevleri için çözümler üretmeye devam edebilirler.
6) Doğal Unsurlar
Biyofilik tasarım, doğal unsurları inşa edilmiş bir çevreyle en iyi biçimde birleştirmeye odaklanan bir disiplindir. Tasarımcılar doğal güneş ışığını iç mekanlarda taklit edemezler. Ancak iç mekanlar doğal bir unsur olan bitkilerle süslenebilir. Bitkilerin üretkenliği artırdığı ve bir iş yerini daha çekici hale getirdiği ve böylece daha fazla insanı şirketi çektiği görülmüştür.
Bitkiler ayrıca stresi azaltmanın yanı sıra iç mekan havasını temizlemeye ve arındırmaya da yardımcı olur.
7) Dinlenme Alanları
Bir koltuğa oturup dinlenmek iş dünyasına ters gelebilir ancak rahatlık yaratıcılıkta önemli bir rol oynar. Bir proje için ayağa kalkıp beyin fırtınası yapabileceğiniz bir yerin olması zihnin ve vücudun tam da ihtiyacı olan şeydir.
Ayrıca insanların iş gününe başlamadan önce bir fincan kahve içebilecekleri, iş yerinde rahat edebilecekleri, öğle yemeği molalarında vakit geçirebilecekleri bir yerin olması onları iş yerine gelme konusunda da motive edecektir.
8) Tasarlanmış Yön Bulma Yöntemleri
1970’lerin ve 1990’ların ofisleri, bir ofise sığabilecek kadar çok nesne sığdırdı. Bu tasarımlarda insanlar sonradan düşünülmüş gibiydi. Bu yöntem, bir bina içinde tam olarak nerede konumlandığınızı bilmeyi güçleştirir nitelikteydi. Çalışanlar kendilerini uzun ve boş koridorlarda dönüp dururken buluyorlardı. Bu bağlamda kapılarla delinmiş uzun bir koridorda istediğiniz bir odayı bulmak ne teşvik edici ne de kolay bir eylem. Açık kat planlarıyla tasarlanan ofisler, çalışanların ofiste yolunu bulmalarını kolaylaştırdı. Yön bulma araçlarını entegre eden tasarım öğeleri ofiste dolaşmayı daha ve kolay daha az stresli hale getirdi. Örnek vermek gerekirse yukarıda görmüş olduğunuz ofis, hem dekoratif bir unsur olarak hem de doğal bir yol bulma aracı olarak turuncu boruları kullanıyor.
9) Herkes İçin Pencere Manzarası
Pencereli bir ofise erişim eskiden sadece birkaç kişinin sahip olabileceği bir lükstü. Diğer herkes kasvetli yapay ışıklar altında çalışmak ve gün boyu bu yapay ortama hapsedilmek durumunda kaldı. İş unvanı hiyerarşisi ve çalışma alanının kalitesi arasındaki ilişkiyi ortadan kaldırmak modern ofis tasarımında zihinsel olarak daha az yorucu ve daha güzel bir çalışma ortamı yarattı. Yeni model eski modeli tersine çevirdi ve en seçkin ve ayrıcalıklı ofisleri kat planının merkezine yerleştirdi. Merkezi odaları çevreleyen yarı saydam veya şeffaf duvarlar, ışığın çalışma alanlarına girmesine izin vermektedir. Artık çalışanlar ışığa ve dış mekanlara bakmaktadır. Sağlıklı ve şirkete bağlı çalışanlar olması için bu bahsedilen durum oldukça gereklidir.
10) Aktif ve Hareketli Olmayı Teşvik Etmek
Şimdiye kadar iş yerinde daha sağlıklı bir ortam yaratmak için renklerin ve doğal unsurların öneminden bahsettik. Bazı modern ofisler çalışanlarının günlük spor egzersizleri için kolayca erişilebilir alanlar oluşturarak bunu bir sonraki seviyeye taşıyor. Çalışanlar artık spor salonu üyeliği satın almak ve spor salonuna gidip gelmek zorunda değiller. Gerçekten ne zaman antrenman yapacakları konusunda endişelenmelerine bile gerek yok. Bunun yerine şirket bünyesindeki spor salonunu işten önce, sonra veya iş sırasında kullanabilirler.
Ergonomik olarak da tatmin edici olan bir başka modern tasarımı trendi de ayakta çalışma masasıdır. Çalışanlar, çalışmak için ayağa kalkmayı veya oturmak için masayı ayarlamayı seçebilirler. Bu tasarım, çalışanların düzenli egzersiz yapmadan çok da sağlıklı olmadığı kanıtlanmış olan oturarak çalışmak yerine gün boyunca hareket etmelerine ve aktif kalmalarına olanak sağlar.
[Görsel verilerin kaynağı: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15]